MIÉRT ÉPPEN SZENT DONÁT?

Az i.sz. 140 körül, Rómában született Donátot szülei a tiltott/megtűrt keresztény hitben nevelték. Donát 17 évesen, a birodalmi hadseregben Marcus Aurelius császár testőrségének tagja lett, a markomann háborúk idején pedig légióját Pannóniába vezényelték. 173 nyarán a csapdába kerülő, kifáradt és szomjazó légió megmentéséért Donát a keresztény Isten segítségét kérte. Fohászát követően heves vihar érkezett, esőt hozva a légió oldalán és komoly jégverést az ellenség soraiban. Az ellenség visszavonult és a római légió megmenekült, amit a császári propaganda Jupiter istenségnek, Donát viszont az imának tulajdonított. Donátot végül ellenszegülése miatt kivégezték, római sírhelye pedig az évszázadok alatt eltűnt és bő ezer évig érintetlen maradt.
Csak 1646-ban fedezték fel újra, kultuszát Csopak környékére pedig a Mária Terézia idején hazánkba érkező katolikus dél-német telepesek hozták vissza és egyházi támogatással hamar a helyi szőlők védőszentje lett. Mindez azért is különleges, mert Csopak első tőkéit Donáthoz hasonló légiós veteránok telepítették, még a második században…

TERMŐHELY

Területeink Csopakon, Tihanyban és a káli Fekete-hegyen találhatók. Mindhárom balatoni termőhely sajátos mikroklímával és geológiával rendelkezik. Az eltérő fekvés és a Balatontól mért távolság mellett markánsan különbözőek a dűlőkben található talajok is, melyek nagyban befolyásolják a borok karakterét.

DŰLŐK

Dűlőink változatossága egyben a magyarázat is arra, miért szeretjük annyira ezt a vidéket. A különböző szerkezetű talajok és a merőben eltérő mikroklímájú parcellák a borokban állnak össze kerek egésszé.
12 dűlőben gazdálkodunk és összesen 15 hektárról készítünk borokat csopaki, tihanyi és káli-medencei területeinkről.

ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉS

Az emberi léptékű 15 hektáros birtokméret lehetőséget ad arra, hogy a szőlőművelést teljes egészében magunk végezzük, és komoly hangsúlyt fektessünk a hozamkorlátozásra is. Csopak mellett Tihanyban, valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegy legjobb fekvéseiben művelünk szőlőt, és kizárólag a borvidék hagyományainak megfelelő fajtákkal dolgozunk.

A területek változatos fekvése és talaja segíti a minőségi törekvéseinket, ahogy az is, hogy kizárólag saját szőlőt dolgozunk fel, és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Területeink nagy részén a Hungária Öko Garancia által 763866-os  lajstromszámon regisztrált, ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.

KÍMÉLETES BORKÉSZÍTÉS

A borkészítés során a minimális beavatkozás hívei vagyunk. A szüreti időpontok megválasztásakor arra törekszünk, hogy a megfelelő savtartalom mellett legfeljebb 20-as cukorfokkal kerüljön a szőlő a pincébe. 

Egy szüreti napon legfeljebb egy hektárnyi szőlőt dolgozunk fel. A pincébe kerülő szőlőt bogyózzuk, a bogyókat finoman megroppantjuk, majd pár órát, esetleg egy éjszakát héjon áztatjuk. Az áztatást követően a szőlőt kíméletesen préseljük, a présből a törköly által természetesen megszűrt must pedig ülepítés nélkül kerül hűtőtartályokba, majd onnan erjesztőtartályokba, hordókba, vagy kerámiákba. 

Minden szüreti nap termését külön, jellemzően spontán erjesztjük és a tavaszi fejtésekig külön is érleljük. A bor kezelésénél kizárólag természetes derítőszereket használunk, a dűlős csopakikat és a vörösöket szűretlenül palackozzuk.