fbpx

HAGYOMÁNY ÉS TERMÉSZETESSÉG...

… A SZŐLŐBEN

Az emberi léptékű 15 hektáros birtokméret lehetőséget ad arra, hogy minden tőkét számon tarthassunk és a szőlőművelést teljes egészében saját magunk végezzük. Területeink változatos fekvése és talaja minden lehetőséget megadnak arra, hogy lehető legjobb minőségre törekedhessünk.  Csopak mellett Tihany valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegy legjobb fekvéseiben vannak területeink. Kizárólag a borvidék legnemesebb hagyományainak megfelelő szőlőfajtákkal foglalkozunk. Csak saját szőlőt dolgozunk fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Területeink nagy részén a Hungária Öko Garancia által 763866-os  lajstromszámon regisztrált ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.

… A PINCÉBEN

A borkészítés során a minimális beavatkozás hívei vagyunk. A területeket 40-50 q/ha termésre korlátozzuk. Savra szüretelünk és legfeljebb 20-as cukorfokra törekszünk  Egy szüreti napon legfeljebb 1 hektárnyi szőlő termését szedjük. Spontán erjesztünk. Ennek érdekében a fürtöket kén és enzimek használata nélkül dolgozzuk fel. A szőlőt lebogyózzuk, a bogyókat finoman megroppantjuk majd pár órát, esetleg egy éjszakát héjon áztatjuk. Az áztatást követően egy gyengéd és gyors eljárással kosaras présből nyerjük a mustot. A présből a törköly által természetesen megszűrt must ülepítés nélkül kerül hűtőtartályokba, majd onnan erjesztőtartályba, hordóba, vagy kerámiába. Minden szüreti nap termését külön erjesztjük és a tavaszi fejtésekig külön is érleljük. A bor kezelésénél kizárólag természetes derítőszereket használunk. A dűlős Csopakikat és a vöröseket szűretlenül palackozzuk.

TERMŐHELYEINK

Területeink Csopakon, Tihanyban és a káli Fekete-hegyen találhatók. Mindhárom balatoni termőhely sajátos mikroklímával és geológiával rendelkezik.

Az eltérő fekvés és a Balatontól mért távolság mellett markánsan különbözőek a dűlőkben található talajok is, melyek nagyban befolyásolják a borok karakterét.

CSOPAK

Homokkő

Perm – 300 millió év

perm homokkő málladékának mélyvörös színét magas hematit tartalmának köszönheti. Ugyanez a vasérc ásvány felelős a Mars felszínének vörös színéért is. Keletkezése idején, 300 millió évvel ezelőtt hazánk az egyenlítő mentén, a Variszkuszi-hegységrendszer ölelésében feküdt. Az ércekben gazdag mags hegyláncot a kor sivatagi éghajlata koptatta le évmilliók alatt. Vörös porát egy a mai Balaton környékén hömpölygő folyam terített szét.

CSOPAK

Márga

Triász – 200 millió év

A 250-100 millió éves márga olyan geológiai korszakok idején keletkezett, amikor a Balaton környéke hosszú időre egy trópusi éghajlatú tengeri övezetté vált. A Thetis óceán szélén fekvő meleg sekélytengerben számos szigetcsoport létezett. Közéjük tartoztak az Ős-Bakony magaslatai is, melyek tartósan kiemelkedtek a tengerből. Ez az időszak egyben a dinoszauruszok virágkora is, akik benépesítették a kornyék lagúnáit és szárazulatait.

TIHANY & KÁL

Bazalt

Miocén – 6 millió év

Afrika és Európa ütközése heves vulkáni aktivitással járt. A gyűrűdés közben kialakuló hegygerincek közé beltengerek ékelődtek. Ilyen volt a Kárpátok közé szorult Pannon-tenger is, melyet az ős-Duna és az ős-Tisza hordaléka töltött fel lassan. Az egykori beltenger helyén egy tavakkal és folyókkal szabdalt meleg szavanna vidék született. 8-4 millió éve a szavannán élő gazdag állatvilág békéjét a mai tanúhegyek vulkánkitörései zavarták meg.

50

Ezer palack

12

Dűlő

15

Hektár

CSOPAK

 • Szent Donát (Szitahegy) – 2,5 ha
 • Hegyalja – 0,6 ha
 • Nagykút – 2 ha
 • Bene – 0,4 ha
 • Berekhát – 0,8 ha
 • Kishegy – 1 ha
 • Slikker – 1,3 ha
 • Sáfránkert – 1,4 ha

TIHANY

 • Lapi – 1,2 ha
 • Ráta – 1 ha
 • Farkasverem – 0,6 ha
 • Cserhegy – 1,2 ha

KÁL

 • Töttös – 2 ha