Hegy és Dűlő

A Balaton egyike a világ karakteres termőhelyeinek, ahol értelmet nyer a terroir fogalma. A termőhely megmutatkozik a borokban és ez a karakter dűlőnként tovább bontható attól függően, hogy milyen a talaj, hogyan változik a lejtésszög, a magasság, a Balatontól és az erdőktől mért távolság. Célunk, hogy ezek az árnyalatnyi, de jól beazonosítható különbségek megjelenjenek a borokban. Ez határozza meg a munkát a szőlőben és a pincében. Ezért tartjuk fontosnak az olaszrizlinget, a furmintot és a kékfrankost. Ezért becsüljük meg az idősebb tőkéket és készítünk termésükből talaj, hegy és dűlő szerint válogatott borokat.


#talajsztori

A Balaton-felvidéket sok százmillió év geológiai történései formálták a mai képére. Teljesen eltérő korok és világok léteztek a Balaton környékén, melyek a mai napig közvetlen kapcsolatban állnak a dűlők talajával és végeredményként a borokkal.

A térség gazdag geodiverzitásának megőrzése érdekében 2012-ben az UNESCO felvette globális geopark-hálózatába a Bakony-Balaton régiót. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számos geológiai bemutatóhelye megújult és profi geológusok által vezetett túraprogramok tucatjai indulnak hétvégénként évszaktól függetlenül.

Számunkra is fontos a régió értékeinek megőrzése. Az ember által formált balatoni táj többet változott az elmúlt 100 évben, mint az azt megelőző 1000 évben. Az egyre növekvő beépítettség sajnos visszafordíthatatlan értékcsökkenést okoz.

#talajsztori sorozatunk tagjai olyan borválogatások, melyeket a Balaton-felvidék három fő talajtípusáról származnak. Nagy gonddal válogatott, komoly termőhelyi borokról van szó, melyek karakterükben jól mutatják az egyes talajtípusok ízjegyeit. A borcsalád játékos címkevilága a talajok keletkezésének idejéről beszél. Olyan korokról, melyek megmozgatják az ember fantáziáját és rávilágítanak a környék természeti értékeire.

BOROK

A Balaton régió főborai – a hegyborok – egy szőlőhegy több dűlőjének termései, melyek az adott hegy termőhelyi jellegzetességeit és kultúráját közvetítik.

CSOPAK – Számunkra természetesen a legfontosabb hegybor a klasszikus CSOPAK, melyet az eredetvédelmi szabályok szerint kizárólag olaszrizlingből és furmintból készítünk és a Csopak dűlőire oly jellemző vörös perm homokkő ásványos málladékán terem.

MÁRGA – Több dűlőnk furmintjának házasítása a MÁRGA. Szintén csopaki hegyválogatás, magas mésztartalmú területekről. Ritkaság, hogy Csopakról tiszta furmint kerül palackba, de valljuk hogy a fajta szépe jövő előtt áll a Balatonon.

MAGMA – Tihany az egyetlen történelmi szőlőhegye a Balatonnak, ahol kizárólag vörösbor termelhető. A vulkanikus félsziget elsőszámú fajtája a kékfrankos. Területeink a Külső- és Belső-tó körüli kráterfalain találhatók. A különleges mikroklíma és a vulkanikus talaj adja MAGMA kékfrankos válogatásunk termőhelyi egyediségét.

Csopak 2018 Hegybor

Fajta: 100% olaszrizling – Dűlők: Csopak/Berekhát, Kishegy, Slikker, Nagykút

Talaj: vörös homokkő és márga – Szüret: 2018. szeptember első fele

Erjesztés: spontán, tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban

Márga Furmint 2016

Fajta: 100% furmint – Dűlők: Csopak/ Nagykút, Hegyalja, Szitahegy

Talaj: márga, lösz – Szüret: 2016. szeptember második fele

Erjesztés: spontán, kerámiában és tartályban

Érlelés: 8 hónap kerámiában és tartályban

Márga 2017

Fajta: 80% furmint, 20% olaszrizling – Dűlők: Csopak/ Nagykút, Hegyalja, Szitahegy

Talaj: márga, mész, pannon üledék – Szüret: 2018. szeptember második fele

Erjesztés: spontán, kerámiában és tartályban

Érlelés: 8 hónap kerámiában és tartályban

Magma Kékfrankos 2017

Fajta: 100% kékfrankos – Dűlők: Tihany/Lapi, Ráta, Farkasverem

Talaj: bazalttufa, mészkő – Szüret: 2017. szeptember második fele

Erjesztés: spontán, nyílt kádban

Érlelés: 10 hónap hordóban – Szűretlenül palackozva

Magma Rosé Brut 2014 – Pezsgő

Stílus: hagyományos palackos erjesztés (méthode traditionelle)

Fajta: 100% kékfrankos – Dűlők: Tihany/Lapi, Farkasverem

Talaj: bazalttufa, mészkő – Szüret: 2014. augusztus vége

Alapbor erjesztés: tartályban

Érlelés: 10 hónap tartáyban

Töltés: 2015. június

Dosage: 6 g/l

Első degorzsálás: 2018. március

A Csopaki bor meghatározott fajtái és szabályozott stílusa kiváló lehetőséget teremt a geológiailag sokszínű termőhely dűlőinek összemérésére. A dűlők karakterei ugyanis egymáshoz képest mérve mutatkoznak meg a legtisztábban. Az olaszrizling és a furmint pedig külön-külön és együtt is érzékenyen reagálnak a talajok, a fekvések változásaira. Csopak két fő talajtípusa a szárazföldi eredetű perm homokkő és a tengeri eredetű márga. A történelmi dűlők határai szépen követik a geológiai határokat, így könnyű dűlők és egyben talajok szerinti válogatásokat készíteni. Dűlőborainkat a Csopaki Kódex szabályrendszere szerint készítjük, melynek fontos célkitűzése az egységes termőhelyi borstílus, a dűlőválogatások termelőktől független összemérhetősége.

Kopaszhegy 2018

Fajta: 100% olaszrizling – Dűlő: Tihany/Cserhegy

Talaj: bazalttufa, kovás mészkő – Szüret: 2018. szeptember 4.

Erjesztés: spontán tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban

Slikker 2017

Fajta: 100% olaszrizling – Dűlő: Csopak/Slikker

Talaj: vörös homokkő és agyag – Szüret: 2017. szeptember 3.

Erjesztés: spontán, tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban

Teljes bor: derítés és szűrés nélkül palackozva

Szent Donát-parcella Olaszrizling 2017

Fajta: 100% olaszrizling – Dűlő: Csopak/Szent Donát (Szitahegy)

Talaj: márga és pannon üledék – Szüret: 2017. szeptember 15.

Erjesztés: spontán, tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban

Teljes bor: derítés és szűrés nélkül palackozva

Szent Donát-parcella Kékfrankos 2017

Fajta: 100% kékfrankos – Dűlő: Csopak/Szent Donát (Szitahegy)

Talaj: márga és pannon üledék – Szüret: 2017. szeptember 22.

Erjesztés: spontán, nyitott kádban

Érlelés: 10 hónap francia tölgyben (225l)

Teljes bor: derítés és szűrés nélkül palackozva

CSOPAK

Homokkő

Perm – 300 millió év

perm homokkő málladékának mélyvörös színét magas hematit tartalmának köszönheti. Ugyanez a vasérc ásvány felelős a Mars felszínének vörös színéért is. Keletkezése idején, 300 millió évvel ezelőtt hazánk az egyenlítő mentén, a Variszkuszi-hegységrendszer ölelésében feküdt. Az ércekben gazdag mags hegyláncot a kor sivatagi éghajlata koptatta le évmilliók alatt. Vörös porát egy a mai Balaton környékén hömpölygő folyam terített szét.

CSOPAK

Márga

Triász – 200 millió év

A 250-100 millió éves márga olyan geológiai korszakok idején keletkezett, amikor a Balaton környéke hosszú időre egy trópusi éghajlatú tengeri övezetté vált. A Thetis óceán szélén fekvő meleg sekélytengerben számos szigetcsoport létezett. Közéjük tartoztak az Ős-Bakony magaslatai is, melyek tartósan kiemelkedtek a tengerből. Ez az időszak egyben a dinoszauruszok virágkora is, akik benépesítették a kornyék lagúnáit és szárazulatait.

TIHANY & KÁL

Bazalt

Miocén – 6 millió év

A fiatal Kárpátok ölelésében az egykori Pannon-tenger helyén egy tavakkal és folyókkal szabdalt meleg szavanna vidék született. 6-4 millió éve a szavannán élő gazdag állatvilág békéjét a mai tanúhegyek vulkánkitörései zavarták meg. A Balaton medence-rendszerének erőteljes süllyedését követő eróziós erő bemosta a fiatal vulkánok magas és büszke tufa kalderáit a mélybe. Mára a hegyek belsejében megkövült bazalt rögök tanuskódnak a vulkánok egykori jelenlétéről.

Rizling 2018 – perm homokkő válogatás

Fajta: 100% olaszrizling – Dűlők: Csopak/Sáfránkert, Berekhát

Talaj: vörös homokkő – Szüret: 2018. szeptember első fele

Erjesztés: spontán, tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban

Blanc 2018 – triász márga válogatás

Fajta: sauvignon blanc, furmint – Dűlők: Csopak/Szitahegy

Talaj: márga, mészkő, pannon üledék – Szüret: 2018. szeptember első fele

Erjesztés: spontán, tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban

Rosé 2018 – miocén bazalt válogatás

Fajta: merlot, zweigelt, kékfrankos – Dűlők: Tihany/Farkasverem, Cserhegy

Talaj: bazalt, bazalttufa – Szüret: 2018. szeptember első fele

Erjesztés: spontán, tartályban

Érlelés: 8 hónap tartályban