1994

CSALÁDI BIRTOK

A tulajdonos Kovács család a mai birtok alapjait 1994-ben rakta le, de a felmenők szőlővel és borral való kapcsolata jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg anyai ágon a Káli-medencéhez kötődik. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretét, valamint a borkészítés hagyományát. Az új generációt jelentő három testvér közül Tamás vezeti a pincészetet és az éttermet.

2002

SZENT DONÁT

A csopaki birtok mérete elérte a 3 hektárt. Megépült a Szűcs Endre tervezte, balatoni stílusú főépület és a földalatti pincerendszer első része. A termőre forduló területek évente 8-10 ezer palacknyi kiváló termést adtak. A pince előtti borterasz sokak nyári kedvencévé vált. A pincészet és a birtok Csopak szőlőinek védőszentje után a Szent Donát nevet kapta.

2006

PINCEBŐVÍTÉS

Az évente egy hektárral bővülő birtok és a növekvő palackszám eredményeként új ággal bővül a pincerendszer. Elkészülnek a Szent Donát első dűlős referencia borai, melyekből a hazai top éttermek borlapja mellett már exportra is jut. Az új pinceág tetején megépül a mai étterem alapjait jelentő konyha és terasz.

2011

KÓDEXBE VÉSVE

A környék vezető termelőivel közösen létrejön a Csopaki Kódex, egy a magas minőségű dűlős Csopakik termelésére kidolgozott védjegyoltalmi rendszer. A Szent Donát Birtok borásza – Kovács Tamás a kezdeményezés egyik alapítója és a rendszer ügyvivője.

2014

BISZTRÓ

A gasztronómiai kontextus erősítéseként a birtok konyháján komoly szakmai fejlesztések történnek. A birtok megújuló konyhája éves nyitva tartású bisztróként működik tovább. Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is új területekkel gazdagodik a birtok. A klasszikus CSOPAK hegy- és Kódex dűlőválogatások mellett a 2013-as évjáratból elkészülnek a Szent Donát első MÁRGA és MAGMA talajválogatásai.

2017

KÁL

Anyai ági területekkel és pincével bővül a birtok Szentbékkállán, a káli Fekete-hegyen. Ezzel együtt elkezdődik a Szent Donát szőlőinek regisztrált ökológiai gazdálkodásba vonása. A bő 15 hektárra nőtt birtok újabb pincebővítés előtt áll…

2020

BEAVATKOZÁS NÉLKÜL

Az elmúlt években nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy kellő érzékenységgel műveljük a területeinket. Ma már a teljes birtokon ökológiai gazdálkodást folytatunk és minimális beavatkozás mellett készítünk borokat. Ennek szellemében készítettünk először szűretlen nyerspezsgőt is a birtokon, amit 5BAR-nak neveztünk el.